26 Haziran 2010 Cumartesi

Eski Haydarpaşa Lisesi - (Kadıköy)

Kısaca: 1893'te yapımına başlanan bina 1902 yılında bitirilmiş ve İkinci Abdülhamit zamanında(1903) Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’ye tahsis edilmiştir. Mimari İtalyan Valeri'dir. 1934 yılından 1984 yılına kadar lise olarak kullanılmış, bundan sonra Marmara Üniversite'sine tahsis edilmiştir.



Okul binasının yapımına Serasker Rıza Paşa’nın ve Gülhane Askeri Hastahanesi kurucusu bakteriyolog Ridar’ın büyük çabalarıyla 1893’te başlanmıştır. Bu çabalarla Üsküdar çevresinin kalkındırılması ve Askeri Tıbbiye’nin modernleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu temel amaçla kurulan binamızın mimari, İtalyan Valeri’dir. Okul inşaatı 1902’de bitirilmiştir. Bu temel yapı, bir kurum yapısı olmaktan öte, bir sanat eseridir. Düz hatlar yerine, eğriler yeğlenmiş; girinti ve çıkıntılar öne çıkarılmıştır, tavanlar oldukça yüksek tutulmuştur.

Okul binası, İkinci Abdülhamit zamanında(1903) Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’ye tahsis edilmiştir. 1909 yılında Sivil Tıp Fakültesi’nin de taşınmasıyla tıp okulu olarak 1933 yılına kadar kullanılmıştır. Aynı yıl, üniversite reformu ile Tıp Fakültesi, Beyazıt’a taşınmıştır. Bina, bu nedenle bir yıl boş bırakılmıştır Okul binasının lise olarak kullanılmasına büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün emriyle 26 Eylül 1934’te başlanmıştır. Okulumuzun adı, tarihi binanın yapımı sürerken ortaya çıkan Osmanlı-Yunan Savaşı’nda (1897) büyük yararlılıklar gösteren Haydar Paşa’dan almıştır.

Eğitim-öğretime açıldığında içinde “İstanbul Muallim Mektebi” ile “uygulama” bölümü de bulunduran okul 1936-1937 öğretim yılında bu okulların Çamlıca’ya taşınmasıyla bağımsız lise durumuna getirilmiştir. İlk açıldığında 1048 öğrencisi olan, kısa zamanda gelişerek çevrenin ‘yatılı ve gündüzlü’ ortaöğretim gereksinimini karşılayacak duruma getirilmiştir. O zamanlar okul, çok sayıda dersliğinin yanında 35 kurnalı hamamı, mescidi, reviri, yemekhanesi, 5 mutfağı, terzihanesi, demirhanesi, marazgozhanesi ve lojmanlarıyla küçük bir kasaba görünümündedir

Haydarpaşa Lisesi, o yıllarda bu farklı birimleri bünyesinde bulundurduğu gibi, farklı öğrencilere de eğitim hizmeti sunmuştur. Lisenin bu özelliği, kayıt sırasında öğrencilere verilen okul numaralarından da açıkça anlaşılmaktaydı. Tek numaralar, yatılı öğrencileri; sonu 3 rakamıyla biten numaralar, parasız yatılı olanları; çift numaralar ise, gündüzlü öğrencileri göstermekteydi.

1948-49 Öğretim Yılı’na gelinceye kadar, Haydarpapşa Lisesi bir erkek lisesi durumunda olmuştur. Bu öğretim yılından itibaren, okulumuza kız öğrenciler de alınmıştır. Ancak bu uygulamaya 1958-59 yılında son verilmiştir. 1980-81 Öğretim yılında, yeniden karma eğitime başlanmıştır.

1979-1980 öğretim yılında yatılı bölümün kapatılmasıyla bina sorunu ortaya çıkmıştır. Çünkü, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin taşınması, okulun kullanım alanını daraltmıştır. Bu nedenle eğitim zorlaşmıştır. Kayıtların kısmen dondurulması gündeme gelmiştir. Haydarpaşa Lisesi, bu tarihi yuvasından, 1984 yılının Temmuz ayında çıkartılmıştır. Binada halen Marmara Üniversitesi öğretimini devam ettirmektedir.